Loading...

Compartir a:

Què és la carn ‘plant based’ que està sacsejant la gastronomia?

En els darrers temps s’han començat a comercialitzar productes rics en proteïna vegetal, amb la característica que tenen una textura i propietats que s’assemblen a les de la carn d’hamburguesa, són les hamburgueses veganes o ‘plant based’.

“Plant-based” és el hashtag de moda utilitzat per milions d’influencers i celebritats arreu del món per indicar a més d’una alimentació a base de plantes, grans i llegums; el consum de nous aliments amb base de proteïna vegetal.

La carn vegetal és un desenvolupament al sector de l’alimentació que s’ha aconseguit gràcies a l’ús de la tecnologia. Les hamburgueses veganes han de tenir sempre com a ingredient majoritari llegums, atès que estan substituint la carn i per tant han d’aportar una ració proteica. Entre els seus principals ingredients trobem el tofu, la soja, els pèsols o les mongetes.

Independentment del tipus de dieta que fem, tots ens podem beneficiar de les propietats de les hamburgueses veganes per incorporar més vegetals a la nostra alimentació. L’Organització Mundial de la Salud i altres organismes afirmen que com més productes d’origen animal es consumeixen, les malalties cròniques augmenten, per tant, com menys es consumeixin en pro dels vegetals, serà un factor molt positiu per a la nostra salut.

Tot i ser productes processats, en general, tenen cura dels seus ingredients i a més eviten els additius i conservants poc recomanables.

Si llegim les etiquetes nutricionals de les propostes vegetals veurem que habitualment el seu contingut en greixos saturats és baix i que la quantitat de sal és força reduïda. Tampoc no porten sucres afegits i el contingut total de sucre lliure és mínim mentre que són rics en greixos poliinsaturats, ja que estan elaborats amb ingredients d’origen 100% vegetal.

A més, pots cuinar tu mateix o comprar fetes, ja que cada vegada trobem més opcions al mercat, molt fàcils de preparar i combinen bé tant amb verdures com amb cereals.

Sabor i nutrició

Aquestes hamburgueses vegetals tenen com a ingredient majoritari verdures i llegums, de manera que milloren l’opció proteica, convertint el plat en una de més nutritiva que l’hamburguesa de carn de tota la vida. A més, moltes propostessaben realment a carn, té una textura molt aconseguida i una excel·lent suculència.

Beyond Burger, per exemple, és una hamburguesa a base de vegetals però amb el deliciós suc i textura d’una hamburguesa tradicional Les seves motes blanques són similars a les vetes que es veuen a les hamburgueses de vedella tradicionals, però estan fetes amb oli de coco i mantega de cacau, creant una textura sucosa que està més a prop de la carn molta perquè contenen concentrat de fruita i vegetals (remolatxa , pastanaga, pebrot) per donar-li el punt sucós.

La carn d’origen vegetal guanya popularitat per raons ambientals i de salut. La carn animal té un alt contingut de calories i greixos, i la ramaderia és un important productor de metà, un gas amb efecte d’hivernacle. Tot i així, és una tendència poc expandida ja que s’espera que el mercat mundial de la carn d’origen vegetal arribi als 18.500 milions de dòlars per al 2028, mentre que el mercat mundial de la carn vacuna es va valorar al voltant de 300.000 milions de dòlars el 2017, segons l’empresa de recerca Research and Markets.

Què és la carn ‘plant based’ que està sacsejant la gastronomia?

En els darrers temps s’han començat a comercialitzar productes rics en proteïna vegetal, amb la característica que tenen una textura i propietats que s’assemblen a les de la carn d’hamburguesa, són les hamburgueses veganes o ‘plant based’.

“Plant-based” és el hashtag de moda utilitzat per milions d’influencers i celebritats arreu del món per indicar a més d’una alimentació a base de plantes, grans i llegums; el consum de nous aliments amb base de proteïna vegetal.

La carn vegetal és un desenvolupament al sector de l’alimentació que s’ha aconseguit gràcies a l’ús de la tecnologia. Les hamburgueses veganes han de tenir sempre com a ingredient majoritari llegums, atès que estan substituint la carn i per tant han d’aportar una ració proteica. Entre els seus principals ingredients trobem el tofu, la soja, els pèsols o les mongetes.

Independentment del tipus de dieta que fem, tots ens podem beneficiar de les propietats de les hamburgueses veganes per incorporar més vegetals a la nostra alimentació. L’Organització Mundial de la Salud i altres organismes afirmen que com més productes d’origen animal es consumeixen, les malalties cròniques augmenten, per tant, com menys es consumeixin en pro dels vegetals, serà un factor molt positiu per a la nostra salut.

Tot i ser productes processats, en general, tenen cura dels seus ingredients i a més eviten els additius i conservants poc recomanables.

Si llegim les etiquetes nutricionals de les propostes vegetals veurem que habitualment el seu contingut en greixos saturats és baix i que la quantitat de sal és força reduïda. Tampoc no porten sucres afegits i el contingut total de sucre lliure és mínim mentre que són rics en greixos poliinsaturats, ja que estan elaborats amb ingredients d’origen 100% vegetal.

A més, pots cuinar tu mateix o comprar fetes, ja que cada vegada trobem més opcions al mercat, molt fàcils de preparar i combinen bé tant amb verdures com amb cereals.

Sabor i nutrició

Aquestes hamburgueses vegetals tenen com a ingredient majoritari verdures i llegums, de manera que milloren l’opció proteica, convertint el plat en una de més nutritiva que l’hamburguesa de carn de tota la vida. A més, moltes propostessaben realment a carn, té una textura molt aconseguida i una excel·lent suculència.

Beyond Burger, per exemple, és una hamburguesa a base de vegetals però amb el deliciós suc i textura d’una hamburguesa tradicional Les seves motes blanques són similars a les vetes que es veuen a les hamburgueses de vedella tradicionals, però estan fetes amb oli de coco i mantega de cacau, creant una textura sucosa que està més a prop de la carn molta perquè contenen concentrat de fruita i vegetals (remolatxa , pastanaga, pebrot) per donar-li el punt sucós.

La carn d’origen vegetal guanya popularitat per raons ambientals i de salut. La carn animal té un alt contingut de calories i greixos, i la ramaderia és un important productor de metà, un gas amb efecte d’hivernacle. Tot i així, és una tendència poc expandida ja que s’espera que el mercat mundial de la carn d’origen vegetal arribi als 18.500 milions de dòlars per al 2028, mentre que el mercat mundial de la carn vacuna es va valorar al voltant de 300.000 milions de dòlars el 2017, segons l’empresa de recerca Research and Markets.